Szakbizottság kategória bejegyzései

Mészáros Béla 1942-2024

Mészáros Béla 1942. május 11. Felsőgödön született. 1959-ben, 17 évesen ugrotta az elsőt Budaörsön Li-2 típusú repülőgépből. Az első éveket Mód vezetése alatt élte át, megjárta Dunakeszi, Sári, Budaörs, Ferihegy repülőtereit. Ugrott mindenféle típusú gépből, ami ugrókat szállított. Kör vezetőként fiatalabbaknak tartott ejtőernyők hajtogatásából, pilótaernyők előkészítéséből foglalkozásokat. Fiatal ejtőernyősként vizsgázott segédoktatóiból, majd sorkatonai szolgálatra vonult be Kecskemétre. 1962-65 között ejtőernyős beosztásban volt sorkatona.

Gödöllő repülőtér

1966. január: Ejtőernyős paradicsom lett Gödöllőn nyilatkozta Kelemen Győző budapesti elnök. Kijelölték a nemzeti válogatott keretet, amelynek utánpótlásához a Ganz-MÁVAG sportolói közül Mészáros Bélát és Fábián Sándort választották be.

Tovább a folytatáshoz

Cseh Ballonszövetség közgyűlése

Cseh Ballon Szövetség logoA múlt hétvégén volt a Cseh Ballonszövetség közgyűlése. Néhány adatot, határozatot kigyűjtöttem a jegyzőkönyvükből.

 • 204 aktív pilóta
 • ballonok és hőléghajók összesen 236 db.
 • 3 ballon oktatási szervezet
 • 47 db. ballonklub
 • 3 CAMO szervezet
 • 19 hatósági eljárás az elmúlt 5 évben
 • 1 visszavont szakszolgálati engedély az elmúlt 5 évben
 • 2015-ben 21 ellenőrzést tartottak
 • A 2017-es EB megrendezésének támogatása: Horvátország mellett 22 szavazat, Magyarország mellett 5, 8 tartózkodott, 1 ellenszavazat.
 • A költségvetést és az írásban elkészült jegyzőkönyvet 100% (36) elfogadta.

Az eredeti jegyzőkönyv itt érhető el.

A Debreceni Ballon Repülő Klub sikerei

Szeretnék gratulálni a Debreceni Ballon Repülő Klub tagjainak az eredményes működéshez. Ennek a klubnak tagja – a Magyar Repülő Szövetség adatai szerint – a Ballonrepülés Szakágvezetője: Végh Sándor és a CIA delegáltja: Hidas Sándor. Klub tagjai rendeztek már Európa Bajnokságot 2005-ben, ez a klub rendezte a Világbajnokságot 2010-ben és megkapta a jogot, hogy 2015-ben ismét EB-t rendezzen.

A szervezés mellett eredményesen képviselték magukat, hogy támogatásokat kapjanak a központi költségvetésből is.

Debreceni Ballon Repülő Klub Közhasznú egyszerűsített beszámolója 2011

Egy sporttársunk eljuttatta hozzám a Debreceni Ballon Repülő Klub 2011-es és 2012-es Közhasznú egyszerűsített beszámolóját, ami bárki számára hozzáférhető nyilvános dokumentum, mert a klub közhasznúan működik. Ezekből kiderül,hogy a következő támogatásokat kapták a központi költségvetésből:

 • a 2010. évben 14 857 000 Ft,
 • a 2011. évben 20 400 000 Ft,
 • a 2012. évben 9 000 000 Ft.

Debreceni Ballon Repülő Klub Közhasznú egyszerűsített beszámolója 2012

A 2013-as év elején, az akkori MRSZ Alelnök tájékoztatása alapján, ő és a klub vezetője látogatást tett Dr. Simicskó István a sportért és ifjúságért felelős államtitkárnál. Klub vezetője 13 millió forint támogatást kért, de csak 11 millió forintot kapott meg. Ezt majd a következő közhasznú egyszerűsített beszámolóban ez év májusában fogják dokumentálni.

A közhasznú egyszerűsített beszámolók kiegészítő mellékletei szerint az előző évekhez hasonlóan, a klub válogatott kerettagjának gyakorló repüléseit segítette és megrendezte a Nemzeti Bajnokságokat.

Elismerhetjük, hogy a Debreceni Ballon Repülő Klub eredményesen működik. Igaz a válogatott kerettag pilótájuk a 2012-es VB-n nem élt az indulás jogával és a tavalyi EB-n a 81 indulóból a 76. helyet sikerült megszereznie.

Már csak az a kérdés, hogy az a két MRSZ Ballonrepülés szakági vezető, akik ennek a sikeres klubnak a tagjai, mennyit tettek azért, hogy a szakág is hasonló eredményeket érjen el?

 

 

Nem értem, mi történt?

Hosszú téli estéken – amik már egyre rövidebbek – zajlanak az események a ballonosok háza táján. Talán nem tudja mindenki, de a január 25-én délelőtt 14-en találkoztunk és beszélgettünk arról, hogy mit kellene tennünk. Az első alkalommal éreztem, hogy mindenki ugyanazt akarja! Szeretnénk szabályosan, átlátható módon, eredményes munkát végezni együtt. Ezért kezdeményeztük egy rendkívüli ülés összehívását az MRSZ Elnökénél, amit itt olvashattok.

Aznap délután kaptunk egy  szakbizottsági ülésre meghívót Végh Sándortól és ma reggel érkezett meghívó, hogy szakági értekezlet lesz ugyanabban az időpontban, ugyanazokkal a napirendi pontokkal.

Olyan információk jutottak el hozzám, hogy azért lesz így mert nincs szakbizottság csak szakág van. Ez felvet bennem néhány kérdést:

 • Nem értem, mi történt? Miért nincs szakbizottság, mikor szűnt meg?
 • Mikor és hogyan tájékoztatták erről az MRSZ tagdíjat fizető tagjait?
 • Milyen szabályok alapján fog működni ez a szakági értekezlet?
 • Hogyan lehet napirendi pontokat javasolni, törölni, elfogadni?