Győri Törvényszék – Másodfokú döntés a hőlégballonos baleset ügyében

A másodfokon eljárt Győri Törvényszék helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét, amelyben a vádlottat légi közlekedés veszélyeztetésének vétségében mondta ki bűnösnek, és ezért a vádlottat három év időtartamra a hőlégballon vezetésétől eltiltotta.

hőlégballon baleset Lipót

fotó: police.hu

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlott 2015. júliusában az esti órákban a Lipót községben szervezett rendezvényen a futballpálya mellett végzett -az általa üzemeltetett hőlégballonnal- repülési tevékenységet. Ennek során kötött lebegésből nyújtott repülési szolgáltatást, az utasokat 20 méter magasságig emelte fel. A ballont egymástól kb. 5 méterre leállított két járműhöz rögzítette kötéllel, amelyre azok elhasznált állapota miatt a vádlott csomókat is kötött. A hőlégballon légi-alkalmassági bizonyítványa 2010. évben lejárt, arra a vádlott felelősségbiztosítást nem kötött. Az esti órákban három utas szállt a hőlégballon kosarába, a vádlott velük együtt megkezdte az emelkedést, de előzetesen a meteorológiai viszonyokról nem tájékozódott. A hőlégballon emelkedés közben elmozdult az érkező szél hatására, az egyik rögzítőkötél elszakadt, és miközben a futballpálya fölé sodródott, a másik rögzítőkötél is elszakadt. A ballon egy személygépkocsinak ütközött, majd egy kerítésnek csapódott, majd a kupola légvezetékeket szakított el, amelyek egy másik személygépkocsi motorházára estek. A kupola levált és kigyulladva továbbsodródott, majd távolabb a szántóföldre esett. Az egyik utas 8 napon túl, míg a vádlott 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A másodfokú bíróság az első fokú bíróság által megállapított tényállásból mellőzte, hogy a vádlott nem tájékozódott előzetesen az időjárásról. A másodfokú bíróság ugyanakkor a tényállást kiegészítette a szakvéleménynek a kötelek elhasznált állapotára vonatkozó megállapításaival.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint az elkövetett cselekmény súlyával arányban álló a kiszabott büntetés, figyelemmel arra is, hogy a baleset a fesztiválozókban nagy riadalmat keltett, továbbá személyi sérülés, és jelentős anyagi kár is keletkezett a cselekménnyel összefüggésben.

Az ítélet jogerős.

Győr, 2017. február 20.

2017. feb. 20. – 13:25, OBH-Sajto14

Győri Törvényszék Sajtóosztály

One thought on “Győri Törvényszék – Másodfokú döntés a hőlégballonos baleset ügyében

  1. Tonypilot

    A hír egyáltalán nem örömteli,mert – a pilóta személyétől elvonatkoztatva-a ballonozást negatív oldaláról láttatja a laikusok felé.
    Tárgyilagosan nem is tudom értékelni,mert -mivel magam is szakmabelinek tekintem- évek óta ennek a gyönyörű tevékenységnek pozitív oldalát élem meg .
    Mindenesetre a jövőben minden társamnak a felelősségteljes körültekintésre hívnám fel a figyelmét.
    Pilóta barátunknak pedig azt kívánom ,hogy igyekezzen mihamarabb túltenni magát az eseményeken ,illetve az elhúzódó eljárás megpróbáltatásain .
    Az eltiltás letelte után – bár mások nevében nem nyilatkozhatom- , magam azonban visszavárom őt , különös tekintettel több évtizedes tapasztalatára .
    Megyőződésem ,hogy bőven lesz mit átadnia az utánunk következőknek a szakma fortélyaiból .

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük