Männer doktor repült először ballonnal Magyarországon

Az első felszállást Magyarországon Männer és Kraskovits bécsi fizikus-doktorok ballonjával Männer hajtotta végre. A légi járműre a tulajdonosa sasokat és különféle figurákat, feliratokat festett. A léggömb feltöltésének és felbocsátásának időpontját három-három ágyúlövés jelezte 1811. június 3-án. Ez a léggömb volt az első hazánkban, amely nemcsak embert szállított, hanem Männer doktor kis selyem ernyőkkel háziállatokat bocsátott a földre sértetlenül. A nézőközönség először látott ejtőernyővel leereszkedő élőlényeket. A léggömböt a szél áramlatai Gyöngyösig repítették és ott az utasával simán földet ért.

Männer léggömbjének képe a korabeli röplapról

Az 1811. Szent Iván hava (június) 5-én, szerdán megjelent Hazai s Külföldi Tudósítások című lap 45. száma a két nappal korábbi repülésről. Így tudósítottak a „Magyar és Erdély Ország” rovatban:

„Hétfőn estve nem ugyan a Labyrinthusból, hanem tágas mezőrül Pesten a Város Erdeje (Városliget) mellül Magyar Országban legelőször felemelkedett egy új vadonatúj Dedalusként Menner úr a levegői golyóbisával. Ez olyan nagy volt, hogy 3600 akó bor bele fért volna. (Ezt mondták az említett Urak az ő jelentésekben.) A golyóbis, 60 kőkorsó Gálicz kő olajjal, Oleum Vitrioli, készült Éghető Levegővel töltetett meg, melly 11 hordótskában fejtődött ki. Negyven szál zsineg lóggott le a golyóbisról, mellyek közül mindegyik 25 fontot el birt. Ezen zsinegekhez volt kötve azon hosszúkás kosár, mellybe a Levegői Utazó, behelyheztetvén magát, egy kisded vasmatskát kötélen, lámpást, Barometrumot, s egy pár pistoly (!) vitt magával. Nyolczad fél óra után felereszkedvén egyenesen felfelé vitetett. Azon közben Verses Czédulákat hányt le, és kettőt lőtt. Lassankint a szem előtt kissebbedvén Kerepes felé látszott vitetni, míg végre egészen
eltűnt.

Nyolczadfél órától fogva mintegy kilenczedfélig úton volt a Levegői Utazó, s Gyöngyösön innen az Entsi pusztán egy Vadász ház mellett leszállott: de mivel hamarjában segítséget nem nyerhetett magyarúl nem tudván, kíntelenítetett kiszállani, s golyóbisát elbotsátani. Azután Atkárra vezetetett s onnan ma reggel egésségesen Pestre vissza jött. A nagy golyóbis a széltől tovább ragadtatott, mivel ő kiszállván már könnyebb volt.
Reményljük, hogy akik megtalálják, Pestre sérelem nélkül által küldik.”

One thought on “Männer doktor repült először ballonnal Magyarországon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük