Mészáros Béla 1942-2024

Mészáros Béla 1942. május 11. Felsőgödön született. 1959-ben, 17 évesen ugrotta az elsőt Budaörsön Li-2 típusú repülőgépből. Az első éveket Mód vezetése alatt élte át, megjárta Dunakeszi, Sári, Budaörs, Ferihegy repülőtereit. Ugrott mindenféle típusú gépből, ami ugrókat szállított. Kör vezetőként fiatalabbaknak tartott ejtőernyők hajtogatásából, pilótaernyők előkészítéséből foglalkozásokat. Fiatal ejtőernyősként vizsgázott segédoktatóiból, majd sorkatonai szolgálatra vonult be Kecskemétre. 1962-65 között ejtőernyős beosztásban volt sorkatona.

Gödöllő repülőtér

1966. január: Ejtőernyős paradicsom lett Gödöllőn nyilatkozta Kelemen Győző budapesti elnök. Kijelölték a nemzeti válogatott keretet, amelynek utánpótlásához a Ganz-MÁVAG sportolói közül Mészáros Bélát és Fábián Sándort választották be.

1967. augusztus 27-én a Kék Balaton Kupa egyéni versenyszámát Mészáros Béla, a csapat összetett versenyt a klub fiatal csapata (Merényi 1., Barabás M., Janovics F.) nyerte.

Júliusban az ejtőernyős fiatalok záró gyakorlatán a Ganz csapata második helyezéssel gyarapította a klub hírnevét.

Az 1975 júniusában megrendezett budapesti többtusa versenyen a Ganz-MÁVAG csapata a felnőtt korosztályban a második helyet szerezte meg Tóth Endre-Juhász Zoltán-Dér László-Veress Barna összeállításban. Még ebben az évben személyi átszervezések miatt Mészáros Bélát független ejtőernyős főelőadónak nevezték ki és az MHSZ Országos Központ Ejtőernyős Alosztályán kapott kinevezést. 1991.-ben alakult Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége alapító tagja. (ig. szám: 0732.)

A technikai és technológiai fejlődése lehetővé tette a levegőnél könnyebb légijárművek újkori reneszánszát. 1979-ben a Magyar Honvédelmi Szövetség elismeri a hazánkban is meggyökerezett új repülősportágat. Neve: hőléggömb-repülés, későbbi neve hőlégballon repülés.

Béla – többeknek Béla, Béla Bácsi, Papa, sokaknak Meszes – a ballonozás úttörői között szerezte meg szakszolgálati engedélyét, képesítését melyet egészen a berepülő pilóta kategóriáig fejlesztette.

A szakbizottság vezetője, a főpilóta szakági helyettese, a Nemzetközi Repülőszövetségnél hazánk szakági képviselője, ballonpilóta, oktató pilóta, berepülő pilóta volt. Az ő vezetése alatt még évente 5-8 versenyt is rendeztek hazánkban.

A 80-as és 90-es évek versenyein, Nemzeti Bajnokságain versenyigazgatóként és főbíróként tevékenykedett. Évekig vezette a Magyar Repülő Szövetség hőlégballon szakbizottságát.

A rendszerváltásig szakmai felügyelője volt a magyar hőlégballon repülésnek. Elmondta, amire nagyon büszke, hogy felügyelete alatt nyilvántartásában 120 üzemképes hőlégballon, 220 ballon kapitányi szakszolgálati engedély mellett nem volt katasztrófa.

Az, hogy Béla itt hagyott bennünket számomra nem csak egy sportbarát elvesztését, de egy korszak végét is jelenti. Vele a magyar ejtőernyőzésnek és ballonrepülésnek egy kiemelkedő tagját vesztettük el 2024 január 6-án.

Bakos AttilaMagyar
Repüléstörténeti Társaság Elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük