Gázballonok

Jacques A. C. Charles

Jacques A. C. Charles

A gázballon egy szabad ballon, ami nem rendelkezik repülés közbeni fűtési lehetőséggel és a felhajtóerejét egy a levegőnél könnyebb gáz adja, ami egy nem túlnyomás alatt lévő kupolában van.

Gázballon szerkezete

Gázballon szerkezete

Az első két ember, aki gázballonnal repült Jacques Alexandre Césare Charles és Ain Roberts. Charles volt. akiről a gázballont sok helyen ma is „La Charli’re”-nek hívják. Mindez 11 nappal Pilatre de Roziér repülése után történt, aki elsőként emelkedett fel a Montgolfier testvérek hőlégballonjával, ami az első embert is szállító repülő eszköz volt.

A gázballonokba egy a levegőnél könnyebb gázt töltenek (pl. hidrogén, hélium vagy ammónia), aminek a felhajtóereje magasba emeli. A passzív emelőerőt biztosító gáz napsütésre átmelegszik és ellenőrizetlenül emelkedik kezd, é jszaka lehűl, csökken a felhajtóereje és a ballon süllyedni fog. A levegőben nincs lehetőség az utántöltésre, ezért ballasztként homokzsákokat visznek magukkal. Emelkedni úgy tudnak, hogy elszórnak a homokból, süllyedni pedig a gáz kiengedésével lehet.

Jacques Charles és Ain Roberts Párizs fölé emelkedik a hidrogénnel töltött

Jacques Charles és Ain Roberts Párizs fölé emelkedik a hidrogénnel töltött „La Charli’re” ballonnal 1783. december 1-én

Gázballonok

Gázballon

A képen (nagyítható) feltöltés alatt lévő gázballonok láthatók. Az eredeti elvek alapján működő „hálós ballon” a bal oldalon van, amikor a kupola körül egy háló található, amire feltöltéskor ráaggatják a homokzsákokat és utána felfüggesztik a rá a kosarat. Az újabb típusú gázballonokon (jobb oldalon) a tartóhevedereket, a hőlégballonokéhoz hasonlóan, a kupolához rögzítik és a ballaszt a kosárra kerül már a feltöltéskor is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük