Versenyekről

Mi a versenyzés lényege, hogyan értékelik?

A ballonversenyeknek három fő célkitűzése a van:

  1. a rendezvény legjobb pilótájának meghatározása,
  2. a pilóták és légijárműveik versengésével a ballonozás fejlődésének elősegítése,
  3. a ballonosok közötti barátság elmélyítése.

A verseny során feladatokat kell teljesíteni, amit a repülések előtt a Versenyigazgató hirdet ki az eligazításokon. Egy-egy repülés során egy vagy több feladatot is előírhatnak. A versenyfeladatokat a versenyszabályzatban részletezték és itt találsz ismertetőt róluk.

Legjobb az a versenyző lesz, aki a verseny végén a legmagasabb összesített pontszámmal rendelkezik. Általában a sportverseny értékeléséhez és a győztes pilóta kihirdetéséhez, legalább három feladatot kell teljesíteni nem kevesebb, mint két különböző felszállásból. A versenyzők eredményét a feladatokban elért teljesítményük alapján számítják ki, Az eredményeket méterben, négyzetkilométerben, másodpercben vagy fokban adják meg, két tizedes jegy pontossággal. A versenyzők pontszáma a megfelelő képletek alkalmazásával az eredményekből kerül kiszámításra, az adott feladatokra vonatkozó szabályok szerint, a teljesítmények alapján. Minden feladat után a versenyzőket a következő csoportokba sorolják:

  • A CSOPORT: Azok a versenyzők, akinek eredményét lemérték vagy megfelelő szabály alapján megbecsülték.
  • B CSOPORT: Versenyzők, akik repültek, de eredményt nem értek el.
  • C CSOPORT: Azoknak a versenyzőknek, akiknek nincs érvényes felszállásuk, vagy a versenyből kizárták. Nekik minden pontszámuk nulla lesz.

Az elért eredménye alapján minden versenyző pontokat kap. A legjobb eredmény 1000 pontot ér. Az eredmények jobbik fele, teljesítményük arányában 1000 és kb. 500 pont közötti pontszámot ér, a rosszabbik fele, kb. 500 és 0 pont közötti pontszámot ér a rangsorolásban elfoglalt helyzete alapján.

A versenyek lebonyolítását a versenybíróság felügyeli a Versenyigazgató irányításával. Minden csapat mellé minden felszálláskor más-más obszervert (megfigyelőt) osztanak be, akik a versenybíróság tagjai és a feladatok végrehajtását ellenőrzik és részt vesznek az eredmények rögzítésében és/vagy GPS loggereket használnak a repülés adatainak a rögzítéséhez és értékeléséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük