Ballonos versenybírók

directorA hőlégballon és egyéb ballonversenyek is technikai sportok. A szervezésük és lebonyolításuk képzett szakembergárdát igényel. A szervező bizottság a munkája után a verseny vezetésének teljes felelősségét a Versenyigazgató veszi át az Általános Eligazítás megkezdésekor. A versenyzést és versenybíróság működését a kapcsolódó Sportkódexek, versenyszabályzatok és kézikönyvek szabályozzák. Az Általános eligazítással kezdődik meg maga a verseny. Itt ismertetik a főbb szabályokat és tudnivalókat, véglegesítik a rajtlistát. Minden repülés előtt a Versenyigazgató ismerteti a feladatokat és tájékoztatást adnak a meteorológiai információkról.

A Versenyigazgató munkáját hivatalnokok és megfigyelők segítik. Minden csapat mellé beosztanak egy megfigyelőt, aki rögzíti a repülés közben történt eseményeket és leméri az eredményeket. A megfigyelők a beszámoltatóknak adják át jelentéseiket, ami alapján az értékelés történik.

A technika fejlődésével a megfigyelők munkáját átveszik az egyre pontosabb mérésekre alkalmas műholdas helyzet-meghatározó készülékek, a GPS-ek, amik képesek tárolni a repülési útvonalat is.

A zsűri ellenőrzi a verseny lebonyolításának szabályosságát. Joga van felfüggeszteni a rendezvényt, ha erre valamilyen szabálysértés okot ad. Hozzájuk fordulhatnak azok a versenyzők, akik nem értenek egyet valamilyen kirótt büntetéssel.

Nemzetközi minősítésű rendezvényen Magyarországról eddig csak Pálhegyi Zoltán kérték fel és fogadták el versenyigazgatónak. Egyebek mellett több, mint 22 Nemzeti Bajnokságot 8 különböző országban és ő volt az igazgatója az 1. Ifjúsági Világbajnokságnak is.

Magyarországon öten rendelkeznek a háromszintű, nemzetközi zsűri minősítés valamelyikével.
Középszintű zsűri minősítés:
Hidas Sándor
Pálhegyi Zoltán*
(* hőléghajó versenyekre is van minősítése),
alapszintű zsűri minősítés:
MészárosLászló
Nádházi Ferenc
Paál Dávid

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük