Ballonozás közelmúltja Magyarországon

A technikai és technológiai fejlődése lehetővé tette a levegőnél könnyebb légijárművek reneszánszát. A könnyű tartós és kis légáteresztésű anyagok, a kiváló gyártási technológia, valamint a könnyen hozzáférhető fűtőanyag a propán-bután gáz és nem utolsó sorban a repülés szerelmeseinek, megszállottainak kitartó munkája a hőlégballonok újkori elterjedését eredményezte. Az újkori hőlégballon repülések 1934-ben kezdődtek Ausztriában, Rudolf Brunner feltaláló 1450 m3 ballonjával. Az Egyesült Államokban 1960. októberében Ed Yost hajtott végre hőlégballon repülést, már PB gáz alkalmazásával. 1961-ben az Egyesült Államok haditengerészetének egy jelentéktelen szerződése eredményeképpen a meleglevegős ballon újjá született.Néhány éven belül több új típus jelent meg az USA-ban és Angliában. Az 1970-es évek elején már sport célokra használták a hőlégballonokat.

Hazánkban 1977-ben építettek hőlégballont, különböző kísérletek előzték meg. Az első hazai hőlégballon megépítését követően a hazai gyártás korszerűsítették. Az első ballonok az MHSZ Székesfehérvári Ejtőernyőjavító Műhelyéből kerültek ki. Rövidesen megépítésre került az első magyar hőléghajó is bár egyenlőre gondola és motor nélkül, amely 1981. júniusában szállt fel először. A megépítésében kiemelkedő érdemeket szerzett Notheisz Antal, Somogyvári Imre és Egervári József. Ezt követően a Pécsi Bányászati Aknamélyítő Vállalat Textilüzeme Notheisz Antal vezetésével már üzemszerűen állított elő hőlégballonokat, amik már nem csak a hazai igényeket elégítették ki, hanem exportra is készültek. Érdekesség, hogy a hazai hőlégballon sport megteremtésében nagy segítséget nyújtó lengyel ballonosok is Pécsről vásárolták ballonjaik túlnyomó többségét, annak idején…
A sportág hazai elterjedésében nagy előre lépés volt, hogy 1978-ban az akkori repülő sportágakat működtető MHSZ. felvette a sportágai közé a hőlégballon sportot. Megalakultak a hőlégballon klubok, szakosztályok. A külföldi tapasztalatok alapján kidolgozásra és kiadásra kerültek a hőlégballon sport szabályai. Repüléseinket igyekeztünk a sport versenyek céljainak szolgálatába állítani.
Hőlégballon repülésben az első nemzetközi jellegű hőlégballon találkozót 1978. 09. 29-én Tiszaújvárosban rendezték meg a lengyelek részvételével. Az első országos bajnokságot 1980. 10. 26. – 11. 02. között Kiskunfélegyházán rendezték.
Az első Világbajnokságot 1973-ban az Egyesült Államok Új Mexikó államában, Albuquerque-ben, az első Európa Bajnokságot a svédországi Uppsala-ban, 1976-ban rendezték meg. A ballonrepülés a hazai sportrepülés legfiatalabb, de az egyik legeredményesebb sportága volt. Az eltelt rövid idő alatt ballonos sportolóink számos rangos külföldi versenyen értek el kiemelkedő eredményt.

Több mint 40 ballonklubban és szakosztályban foglalkoztak hőlégballon repüléssel. Üzemképes ballonjaink száma elérte a száz darabot A hőlégballon sport hazai elterjedése óta több mint 150 ballon kapott magyar lajstromjelet, és több mint 270 fő szerzett szakszolgálati engedélyt, azaz ballonpilóta lett. Nemzetközileg is elismerik és megbecsülik a versenybíróinkat és megfigyelőinket.

A legutóbbi években sajnos, a többi repülős sporthoz hasonlóan, válságba került a hazai ballonsport is. Az MRSZ anyagi helyzete mellett a sportágon belüli széthúzás, a repülés költségeinek az emelkedése és az önös anyagi érdekek okoznak feszültségeket. Igaz megrendezésre került több a Nemzetközi Repülő Szövetség által a legmagasabb kategóriába sorolt verseny az utóbbi években és nálunk lesz a 2005-ös Európa Bajnokság is, de több kiemelkedő szponzor visszalépett a támogatásunktól. Elmulasztottuk a ballonrepülés jeles dátumait. Nem ünnepeltük meg
2002. május 1-én a Magyar Aëro-Club alapításának és a „Turul” első repülésének a 100.évfordulóját,
2002. október 14-én a „Pannónia 76” első felszállásnak 25. évfordulóját,
2003. november 21.-én az emberiség első repülésének 220. évfordulóját és
2004-ben már a Nemzeti Bajnokság is elmaradt.

A szakbizottság vezetői – akik megválasztásukkal elfogadták, hogy a közösségért dolgoznak – elfelejtették feladatukat, nem tartják be szakágunk szervezeti és működési szabályzatát, ha tesznek is valamit, munkájukról semmit nem tudunk, nem látjuk eredményét. Mészáros Béla, aki az MRSZ Ballon Szakág megalakulása óta becsülettel dolgozik értünk, bejelentette a visszavonulását. Előttünk áll egy szervezeti átalakulás, aminek a sikeres végrehajtásához alapvető változások lennének szükségesek…

De reméljük a legjobbakat!

A fenti bejegyzés 2005. április 29-én született. Ma 2013. február 11-én ennyit tudok hozzátenni: A remény hal meg utoljára!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük