Meteorológiai oldalak a Ballon.hu-n

Frissültek a meteorológiai oldalak a Ballon.hu-n. Az eddigi városok mellé felkerült Kecskemét és új funkciókat is találhattok.

A főoldalon először a linkekkel találkozunk a regionális részletes adatokhoz:

BudapestDebrecenKecskemét – Pécs-PogányPér (Győr)Sármellék – Szeged

Windyty ballon széladatokAlatta a Windity fantasztikusan jó térképes megjelenítése, amit később részletezek. Lejjebb Európai felhő és radar térkép található, amire érdemes kattintani, mert egyrészt három óránkénti előrejelzéseket érhetünk el térképes formában, másrészt beállítható, hogy milyen adatokat szeretnénk látni a térképeken (időjárás, légnyomás, szél, hőmérséklet, vészhelyzetek, műholdkép, stb.).

Ezután következik egy hasznos időjárási link gyűjtemény. Kiemelném a meteo.pl-t, ahol – számomra egyedül ismert hely – ködre vonatkozó előrejelzést is kapunk a térképről vagy kordinátával választható helyre megadott meteogramban. A másik kiemelésre érdemes a NOAA oldala, amit kissé nehézkes használni, de annál több lehetőséget nyújt. Részletes magassági széladatok, meteogramok, paraméterezhető térképek, stb. Érdemes kipróbálni az érdeklődőknek, de a lustábbaknak van egyszerűbb lehetőség is.

Ha a felsorolt városok valamelyikére kattintunk,
BudapestDebrecenKecskemét – Pécs-PogányPér (Győr)Sármellék – Szeged
akkor a következő információkat érjük el.

  1. meteogram ballon.huAz első link az adott város repterének az elmúlt 6 órában kiadott METAR táviratait kapjuk egy új oldalon. Ezek mért adatok, amit összevethetünk az előrejelzésekkel és láthatjuk a tendenciát az időjárás változásában.
  2.  A Windity térképes megjelenítését, amit részletesebben is bemutatok majd.
  3. Az adott város meteogramját, ahol 5 napos előrejelzésben megnézhetjük a hőmérséklet (°c), felhőfedettség, csapadék (mm), szél (km/h), szélirány és széllökések adatait.

A Windity.com oldalára azt is mondhatnánk, hogy ballonosoknak találták ki. Érdemes letölteni a mobilos változatát is Androidra. Ha megnyitjuk valamelyik regionális előrejelzés oldalát,
BudapestDebrecenKecskemét – Pécs-PogányPér (Győr)Sármellék – Szeged
akkor a térkép közepén lesz adott város valamint a legközelebbi egész órához előrejelzett szélirány és szélsebesség (kt = csomó). Ezt áthelyezhetjük arra a helyre, ahová akarjuk. A térkép nagyítható és elmozgatható a kedvünk szerint.

A térképen alapértelmezetten megmutatja a felszíni szélirányokat és színekkel jelölik a szélsebességet. A színek jelentése a jobb alsó sarokban található. A színek mellett találunk három lehetőséget, ahol kiválaszthatjuk az időpontot, az átfedést és a magasságot.

Az időpontnál a mai nap mellett az előző nap, a következő 10 nap 3 óránkénti és további két nap 6 óránkénti előrejelzési adatait választhatjuk ki. Az átfedésben megadathatjuk, hogy a térképen mi jelenjen meg: széladatok, széllökések, hőmérséklet, felhő, eső, hullámok, hó, légnyomás, páratartalom. A jobb alsó sarokban mindig látható, hogy milyen mértékegységekben a színek mit jelentenek.


A harmadik állítási lehetőség a magasság. A fenti adatokat nem csak a földfelszínre, hanem különböző magasságokra is megjeleníthetjük 300 m-től 13,5 km-ig (FL10-20-25-30-50-80-100-160-200-260-300-340-390-450). Igen, magassági széladatokat is kapunk az előrejelzésekben, amit nagyon jól lehet használni a repülések tervezésekor.

Ne felejtsük el, ezek előrejelzések. Tapasztalataim szerint igen pontosak és azonos GFS modell adatait használják, mint a NOAA oldal, de előfordulhat néhány órás csúszás valamilyen irányban. Ezért érdemes összevetni a METAR adatokkal illetve a radarképekkel is, mert azok mért adatok. A radarképek linkjeinél az Időkép és Köpönyeg radarmegjelentése mellett a radareu.cz teljes Európára elérhető térképét javaslom, aminek van Androidra és iOS-re letölthető változat is.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük