Meghalt kategória bejegyzései

Mészáros Béla 1942-2024

Mészáros Béla 1942. május 11. Felsőgödön született. 1959-ben, 17 évesen ugrotta az elsőt Budaörsön Li-2 típusú repülőgépből. Az első éveket Mód vezetése alatt élte át, megjárta Dunakeszi, Sári, Budaörs, Ferihegy repülőtereit. Ugrott mindenféle típusú gépből, ami ugrókat szállított. Kör vezetőként fiatalabbaknak tartott ejtőernyők hajtogatásából, pilótaernyők előkészítéséből foglalkozásokat. Fiatal ejtőernyősként vizsgázott segédoktatóiból, majd sorkatonai szolgálatra vonult be Kecskemétre. 1962-65 között ejtőernyős beosztásban volt sorkatona.

Gödöllő repülőtér

1966. január: Ejtőernyős paradicsom lett Gödöllőn nyilatkozta Kelemen Győző budapesti elnök. Kijelölték a nemzeti válogatott keretet, amelynek utánpótlásához a Ganz-MÁVAG sportolói közül Mészáros Bélát és Fábián Sándort választották be.

Tovább a folytatáshoz

In memoriam Hegedűs Dezső Károly

In memoriam
Hegedűs Dezső Károly
1933 – 2021

1933 május 02-án született Mátyásföldön, nyolc testvére közül Ő volt az elsőszülött.1953 szeptemberében kezdte el egyetemi tanulmányait az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem Természet Tudományi Karán, Vegyész Szakon.
1958-ban kitűnő eredménnyel végzett és kapta meg diplomáját.

Repülésszeretete is Mátyásföldön indult, ahol kiskorában gyakran kivitték a repülőtérre, ahol akkor már katonai repülés is zajlott. Az egyik pilóta többször is beültette a vadászgépbe a földön. Ez egy CR 32, vagy CR-42 típusú vadászrepülőgép volt. A későbbiekben is többször volt kint repülőnapon is, de ekkor már a repülés szele megcsapta!

Amikor egyetemi tanítványával kiment a Hármas Határ Hegyre ott egy Góbé vitorlázó géppel repült is végre. Ezt követően felvették a Könnyűipari Minisztérium Repülő és Ejtőernyős Klubjába (KÖMI) és elkezdte a kiképzést. Későbbiekben a KÖMI klubban felmerülő vezetési gondok miatt (a KÖMI nemsokára megszűnt, majd megvette a klubot a MALÉV) 1975 januárjában átlépett a POSTÁS repülő klubba, ahol néhány hónap múlva szakosztályvezető lett. Ezen a tavaszon építették Dunakeszin a klub faházát. Nyári táborokat szervezett és vezetett, rengeteget oktatott.1967-ben egy vitorlázó repülő verseny sportbizottságába küldték, majd 1969-ben már önállóan vezette a II. Budapesti Vitorlázórepülő Bajnokságot Dunakeszin.1969-től 2005-ig közel 100 vitorlázórepülő versenyt vezetett.1984. október végén átvezényelték a Műegyetemi és Mezőgazdasági Repülők Klubja vezetőségébe.1989. szeptember 05-én megalakult a Magyar Veteránrepülők Szövetsége (MVRSZ) melynek alapító tagja lett.A Magyar Repülő Szövetség 1989-ben alakuló közgyűlésén főtitkárának választotta meg, ezt a tisztséget 14 éven át óriási megbecsüléssel övezve végezte.Ezt követően tagja lett a Magyar Repüléstörténeti Társaság vezetőségének és egyben magas színvonalon látta el a Társaság kiadványainak főszerkesztői feladatait.Állhatatosan végzett tevékenységeinek egészségi állapota vetett véget, hosszú és tartalmas életének pedig a 2021 szeptember 05-én bekövetkezett halála.

Drága barátom búcsúzik tőled valamennyi repülőbarátod, az egész magyar repülőtársadalom.

Bakos Attila a Magyar Repüléstörténeti Társaság Elnöke.

Jó repülést csillagként a felhőkön túl.

Lezuhant egy hőlégballon Luxorban

Felszállóhely a baleset előtt 40 perccel

Felszállóhely a baleset előtt 40 perccel

Lezuhant egy hőlégballon kedden az egyiptomi Luxorban, a rajta utazó 19 turista meghalt, jelentették a hatóságok. Egyes források szerint a hőlégballon kigyulladt, felrobbant. A BBC szerint az áldozatok egy része brit vagy francia állampolgár. A Sky News szerint japán és más nemzetiségű turisták is voltak a hőlégballonon, amely a Luxortól nyugatra fekvő cukornádültetvényen csapódott be. Hongkongiak is voltak az áldozatok között egyiptomi források szerint.

Az áldozatok között volt egy magyar állampolgár is.

A baleset az egyiptomi Luxorban történt

A baleset az egyiptomi Luxorban történt

A hőlégballonokat üzemeltető cég képviselője szerint gázrobbanás következett be, amikor a ballon 300 méteres magasságban volt. A Reuters hírügynökségnek Ahmed Abud azt mondta: húsz utas volt a hőlégballonon, egyikük, valamint a ballon vezetője túlélte a szerencsétlenséget.

Cherry Tohamy, egy egyiptomban élő Kuwaiti, aki Luxorban nyaralt , azt mondta a BBC-nek, hogy az ő ballonjuk épp leszállt, amikor meghallotta a robbanást és látta lángokat a másik ballon felett.

Rendőrség és mentők ellenőrizi a hőlégballon roncsait. Fotó: Reuters

Rendőrség és mentők ellenőrizi a hőlégballon roncsait. Fotó: Reuters

„A mi pilótánk azt mondta, hogy a másik ballon egy nagyfeszültségű elektromos kábellel ütközött és egy gázpalack a kosárban felrobbant,” nyilatkozta. „Az emberek olyan magasan ugráltak ki a ballonból, mint egy hét emeletes épület magassága.”

Idegenforgalmi hivatal képviselője Ahmed Aboud azt mondta, hogy  a hőlégballon körülbelül 300 méteren (1000 láb) volt Luxor felett, amikor a robbanás történt.

A pilóta túlélte az ugrást a kosárból, amikor az 10-15 méteren volt a föld felett, mondta Aboud. A pilótát égési sérülések miatt kezelik.

Videó az égő ballonról és a zuhanásról itt. A ballon a videó indulása előtt is égett már és előtte talajközelben repült.