11 lélegzetelállító kép hőlégballonból

A világ madártávlatból – talán így írható le legjobban a hőlégballonból elénk táruló csodálatos látvány. A repülőgépekkel ellentétben, ahol az utasok egy zárt fémdobozban ülve érkeznek meg úti céljukhoz, a hőlégballonban sokkal szabadabban élvezhetjük a repülés élményét és a magasból nyíló fantasztikus kilátást. A hőlégballonozás már a 19. század óta jelen van Magyarországon, népszerűsége pedig az utóbbi időben folyamatosan növekszik. Sokan csak egy-egy sétarepülés erejéig szeretnék ezt a különleges élményt átélni, mások számára azonban rendszeres szabadidős tevékenységet jelent, az igazán profik pedig hőlégballonos versenyeken mérik össze tudásukat és felkészültségüket, valamint szakosztályokba és klubokba tömörülnek. A repülés csodálatos élménye mellett a hőlégballon kihagyhatatlan lehetőséget nyújt mind az amatőr, mind a profi fotósok számára különleges képek készítésére is. A magasban lassú tempóban sikló ballon egyedi perspektívából láttatja velünk az alattunk elterülő tájakat és városokat.

Összegyűjtöttünk Önöknek 11 hőlégballonból készült lélegzetelállító képet a világ minden tájáról:

Niagara vízesés

Forrás: pics4learning.com

Forrás: pics4learning.com

Óriási robajjal lezúduló víztömegek, szinte átláthatatlan pára, egyszerre gyönyörködtető és ijesztő természeti látvány – ez a Niagara vízesés, a világ egyik legnagyobb zuhataga Kanada és az Egyesült Államok határán. Talán kevesebben tudják, hogy tulajdonképpen nem is egy, hanem három különböző nagyságú vízesésről van szó, amelyek együttesen alkotják a Niagara néven ismertté vált természeti csodát. A vízesés nem túl magas, mindössze kb. 50 méter, óriási vízhozama inkább nagy szélességének köszönhető: a 328 méter hosszan nyúló vízesésen átlagos vízállásnál 110 000 m3 víz zúdul le percenként. A képen jól látszik, ahogy a ballon szinte eltörpül az óriási vízesés mellett és szinte elveszik a felszálló sűrű fehér párában.

Dubai, Egyesült Arab Emírségek

Forrás: Seaviewtourism.com

Forrás: Seaviewtourism.com

A rengeteg víz után következzen egy tikkasztóan meleg sivatagi ország: ez a kép az Egyesület Arab Emírségekbe és Dubai városába kalauzol minket. A Dubai tengerpartja feletti hőlégballonos túra során megtekinthetők az elmúlt 20 év során épült leglenyűgözőbb épületek és hotelek, mint például a Burj Al Arab Jumeirah szálloda, melynek egyedi vitorlást ábrázoló formája mára Dubai jelképévé vált. Az építészeti különlegességet több alkalommal a világ legexkluzívabb szállodájának választották. Dubai városa ma elsősorban modern építészetéről, pezsgő éjszakai életéről és luxusboltjairól ismert, emellett jelentős turisztikai forgalmat is bonyolít.

Kappadókia, Törökország

Forrás: Daily Mail

Forrás: Daily Mail

A törökországi Kappadókia páratlan szikla formációi igazán a magasból nyújtanak különleges látványt. A karcsú sziklatornyok kőzetanyaga több millió évvel ezelőtt történt vulkáni kitörésekből származik, melyeket a viszontagságos időjárási körülmények, esőzések és erős szél formáltak egyedi alakúra. A holdbéli tájra emlékeztető térség földalatti városokat és sziklatemplomokat rejt, ezek a történelem során keresztények búvóhelyéül szolgáltak. Kappadókkia ma jelentős turisztikai látványosság és sci-fi filmek forgatási helyszíne.

Balaton

Forrás Balaton Ballooning

Forrás: Balaton Ballooning

Hazánk egyik kiemelt látványossága és turisztikai célpontja is felkerült listánkra, ez a kép a Balaton felett készült. Gyönyörködtető a víz kékesszürke színe és a tó partján elterülő sík erdős, mezős táj a kis Balaton-parti településekkel. A Balatonon nagy hagyománya van a hőlégballonozásnak, a turisztikai jellegű sétarepülések mellett a tó déli partján fekvő Siófok adott otthont a nemzetközi Balaton-átrepülő hőlégballon versenyeknek. Hazánk legkedveltebb üdülőhelye számos egyéb rendezvény helyszínéül is szolgál. Az idei évben július 8-án indul Zamárdiban a Balaton Sound zenei fesztivál, hazai és nemzetközi fellépőket felvonultató gazdag programkínálattal.

Cinque Terre

Forrás: destinationsbymv.wordpress.com

Forrás: destinationsbymv.wordpress.com

Ez a kép láttán kedvünk támad azonnal csomagolni és útnak indulni és szerencsére nem is egy számunkra elérhetetlen távolságban lévő úti célról van szó. Olaszország egy gyöngyszemét, a Ligur-tenger partján elhelyezkedő Cinque Terre településcsoporthoz tartozó Vernazzát láthatjuk a fotón. Cinque Terre jelentése öt föld, valójában a név 5 apró tengerparti települést takar, melyeket a sziklás partoldalban vezető keskeny turistautak kötnek össze. Vernazza meredek domboldalra épült színes ódon házaival és hangulatos kikötőjével talán a legszebb és legkülönlegesebb az 5 falu közül.

Budapest

neogothic-balloon-danube-parliament

Forrás: Framepool.com

Nemcsak természeti tájakról, hanem épített környezetünkről, városainkról is különleges képeket lehet készíteni a magasból, ahogy a következő fotó is mutatja. Itt Budapest egyik legnevezetesebb műemlék épületét, a Parlamentet láthatjuk madártávlatból, háttérben a város felett lebegő ballonnal. A magyar országházat a világ legszebb parlamentjei között tartják számon, a Duna-parti panoráma részeként a Világörökség listájára is felkerült 2011-ben, illetve itt tekinthető meg a magyar államiság jelképe, a Szent Korona. Létrehozása az ország dinamikusan fejlődő időszakára tehető, ennek a korszaknak köszönhetjük a Hősök terét, az Andrássy utat, a Nyugati pályaudvart, számos Duna-hidat és az 1-es metrót is.

Bahamák

Deals_SuperHero

Forrás: Marriott.com

Kicsit távolabbról érkezett a következő légi felvétel: a Bahamák az egzotikus nyaralások kedvelőinek népszerű célpontja kristálytiszta vízével, fehér homokos partjaival, luxus szállodáival és élményparkjaival. Az itt található Atlantis hotel-komplexum a világ legnagyobb szállodája és víziparkja, mely egy külön szigeten, a Paradicsom-szigeten helyezkedik el. Ez az exkluzív környezet nemcsak pihenést és nyugalmat, hanem izgalmas szórakozási lehetőséget is nyújt az ide látogatóknak, hiszen itt kerül például megrendezésre 2016-ban a Las Vegason kívüli legnagyobb pókerverseny, a Poker Stars által szervezett híres Caribbean Adventure.

Bristol

Bristol

Forrás: Getty Images

Egy másik település az égből: az Egyesült Királyság nyolcadik legnépesebb városa a Dél-Angliában elhelyezkedő Bristol. A kép kevésbé mutatja meg a város nevezetességeit, azonban jól kivehető a település szerkezete, az utcák szabályos, négyzetrácsot alkotó szerkezete és a várost kettészelő folyó.

Kínai Nagy Fal

Kinai Nagyfal

Forrás: Vostit.cn

A Kínai Nagy Fal gyönyörű természeti környezetben elhelyezkedő páratlan építészeti remekmű. A 2000 éven át Kína különböző uralkodói által épített fal jelenleg a világörökség részét képezi, Földünk legnagyobb emberi létesítménye. A fal történetének van azonban egy sötét oldala is: a kíméletlen munka több tízezer áldozatot követelt, akiknek holttestét a falakba építve temették el, így valójában egy óriási temető is egyben. A fal fő funkciója a katonai támadásokkal szembeni védelem volt, de a tetején húzódó 5,5 m hosszú út fontos közlekedési útvonalként is szolgált.

New York

NewYork

Forrás: Adventuresinnewyork.net

Érdekes látványt nyújt New York felhőkarcolói szürke üveg és beton rengetegének hátterében a színes hőlégballon. New York a világ egyik legnépesebb városa az Atlanti-óceán nyugati partján, pezsgő metropolisz, pénzügyi és tőzsdei központ, népek olvasztótégelye, kulturális és divat főváros – hogy csak néhány gyakran használt jelzőt említsünk. A sétarepüléseken a városnéző turisták a magasból tekinthetik meg a Nagy Alma látványosságait, elkerülve a forgalmas utcák ember és autó áradatát.

Afrika, Masai Mara Rezervátum

Forrás: Balloonsafaris.com

Forrás: Balloonsafaris.com

Végül, de nem utolsósorban a Masai Mara rezervátum, amely egy óriási vadrezervátum Kenya dél-nyugati részén. Világszerte ismert számottevő oroszlán, leopárd és csimpánz populációjáról, de itt vonulnak át minden évben a Szerengeti nemzeti parkból érkező vagy oda tartó zebra, gazella és gnú csordák is. Turisták ezreit vonzza ez a terület, akik több napos szafarikon vesznek részt, hogy bepillantást nyerjenek a vadállatok életébe. A legtöbb ide látogató autóval vág neki a szavannáknak, de sokan választják a különlegesebb élményt nyújtó hőlégballonos szafarit is.

Polyak Lilla (x)