Hőlégballonok

Hőlégballon szerkezete

Hőlégballon szerkezete

A hőlégballon egy szabad ballon, aminek felhajtóerejét kizárólag a levegő felfűtése adja és a kupola nem tartalmazhat más gázt, mint levegőt és normális égéstermékeket.

A hőlégballonok alakja rendkívül sokféle lehet, határt szinte csak a képzelőerő ad. A hőlégballonban nem használnak ballasztot, (pl. homokzsákot). A felhajtóerőt a kupolában lévő levegő hőmérsékletének változtatásával szabályozzák. Ha a pilóta fűt az égővel, akkor a belső hőmérséklet nő és a hőlégballon emelkedni kezd. Ha süllyedni akar, akkor nem fűt és a levegő hőmérséklete magától is közelít a környezetéhez vagy a kupola tetején lévő „dugón” (ürítő nyíláson) keresztül kienged a meleg levegőből.

Montgolfier testvérek

Montgolfier testvérek

Az első működő hőlégballont a Montgolfier testvérek készítették. Több sikeres kísérlet után az első ember által végrehajtott szabad repülést 1783. november 21. hajtották végre. A Mongolfier fivérek által készített hőlégballonnal Pilatre de Rozier vegyész és Francois Laurent de Arlandes márki a Bois de Boulogne-ben lévő királyi palota kertjéből felemelkedett. A levegő melegítéséhez szalmát és gyapjút égettek a ballon szája alatt. A ballon 25 perc alatt 10 km távolságra repült.

A Montgolfier fivérek után az újkori hőlégballon repülést 1934-ben hajtotta végre Ausztriában Rudolf Brunner feltaláló, 1450 m3-es ballonjával. Amerikában 1960 októberében Ed Yost hajtott végre hőlégballon repülést, már propán-bután gáz alkalmazásával, amit napjainkban is használnak.
A korszerű technológia alkalmazásával néhány éven belül több új típus jelent meg az Egyesült Államokban és Angliában. Az 1970-es évek elején már sport célokra is használták a hőlégballonokat. Az első magyar hőlégballont 1976-ban készítették el hazánkban. Megépítését több kísérlet előzte meg.

A hőlégballonok formája szinte kimeríthetetlen

A hőlégballonok formája szinte kimeríthetetlen

Ezt követően a Pécsi Bányászati Aknamélyítő Vállalat Textilüzeme Notheisz Antal vezetésével már üzemszerűen állított elő hőlégballonokat. A sors szeszélye, hogy a hazai hőlégballon sport megteremtésében nagy segítséget nyújtó lengyel ballonosok is Pécsről vásárolták ballonjaik túlnyomó többségét. A Notheisz Ballon Kft. a magyar ballongyártás központja a XX. század végén és a XXI. század elején.

A hőlégballon sport hazai szövetsége a Magyar Repülő Szövetég Ballon Szakbizottsága. Nemzetközi szövetsége a FAI CIA (Federation Aeronautique Internationale Commission Internationale Aerostation). A sportág hazai elterjedésében nagy előre lépés volt, hogy 1978-ban az akkori repülő sportágakat működtető MHSZ. Felvette a sportágai közé a hőlégballon sportot. Megalakultak a hőlégballon klubok, szakosztályok. A külföldi tapasztalatok alapján kidolgozásra és kiadásra kerültek a hőlégballon sport szabályai. A fénykorban több mint száz magyar hőlégballon üzemelt. Az évek során kiemelkedő nemzetközi eredményeket és megbecsülést értek el a pilótáinkversenybíróink és obszervereink is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük