A pópa, Fedor Konyukhov és Ivan Menyaylo rekordja

A kazah határ előtt szálltak le ötvenöt óra után. Konyukhov tavaly egyedül körberepülte a Földet is a déli féltekén.

Ötvenöt óra tizennégy perc lett a hőlégballonozás új időtartamrekordja, akik pedig beállították: az orosz ortodox „pap-kalandor”, FedorKonyukhov és társa, Ivan Menyaylo.

Fotó: Andrey Chumakov

Felszállás után megfagy a ballonból elpárolgó nedvesség. Fotó: Andrey Chumakov

A rekordrepülésre a tízezer köbméteres ballonnal a jaroszlavli területen lévő Ribinszk város repülőteréről szálltak fel, Moszkvától 300 kilométerre északra, mint a startról készült videó is mutatja, rengeteg gázpalackkal felfegyverkezve. Több más ballon társaságában történt a felszállás, akik nem készültek a rekordrepülésre.

1029 kilométert repültek Közép-Oroszország fölött, míg végül a szaratovi régióban, annak is a déli részén, a kazah határtól nem messze szálltak le, és a híradások szerint végig alacsonyan repültek, a maximális magasság mindössze 326 méter volt, a legnagyobb sebesség pedig 31 kilométer óránként.

A rekordrepülés és a sima leszállás után az első hírek szerint a két ballonpilóta boldogan, de kissé átfagyva ért földet, a leszállásuk részben összefüggött a második éjszaka közeledtével, de azzal is, hogy Kazahsztán felé fújta őket a szél.

A hőlégballon annak megfelelően repül, ahogy a légáramlatok mozgatják, a ballon fűtésével és a meleg levegő kiengedésével csak a magasságot lehet változtatni. A pilóták egyrészt a talaj menti szél szerint akartak repülni és nyilván nem akartak fölöslegesen gázt fogyasztani azzal, hogy túlságosan magasra emelkednek. Egyébként a hideg idő nyilván nagyon is kedvez a hosszú repülésnek. mert a nyugodt téli időjárásban nem kell tartani az időjárás kockázataitól, a termikektől és a zivatarfelhőktől. A repülésről készült fotók mindegyikén látható, hogy csendes, hideg időben repülték végig a távot.

A korábbi időtartamrekordot két japán ballonos tartotta, tizenöt évvel ezelőtt ők is egy téli alkalommal, sík terület fölött, Kanada és az Egyesült Államok légterében repültek 50,5 órát.

Konyukhov  tavaly januárban már felállított egy új orosz rekordot, de az csak 32 óra 20 perc volt, most azonban még egy éjszakát végigrepültek. Még korábban, 2015-ben 19 órát sikerült a levegőben maradnia. Ennél is érdekesebb volt Konyukhov  tavalyi repülése, amikor sikerült ballonnal körberepülnie a déli féltekét, Ausztráliától Ausztráliáig, 11 nap alatt, ami azt jelenti, hogy két nappal megdöntötte Steve Fosset régi rekordját.

Azért nem lett ez az időtartamrekord is egyben, mert Fossetéhez hasonlóan az ő is egy Rozier-ballonnal repült akkor, vagyis a gázzal melegített levegő mellett egy a ballonon belül kialakított, héliummal töltött tartály emelte a magasba a szerkezetet.

Fedor Konyukhov

Fedor Konyukhov, fotó: Andrey Chumakov

A most 66 éves Konyukhovot 2010-ben szentelték pappá, kétszer járt a Mount Everesten, evezős csónakkal kelt át az Atlanti- illetve később a Csendes-óceánon és gyalog, illetve sítalpakon szelte át Grönlandot. Legújabb terve, a következő kaland helyszíne ismét Ausztrália lesz, a kontinenst teveháton akarja átszelni.

Ivan Menyaylo

Ivan Menyaylo, fotó: Andrey Chumakov

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük