KezőlapTörténelemBallonokBallonosokVersenyekErdményekDokomentumokMeteo
UK flag Minden a magyar ballonozásról...

Ballonok osztályozásaHőlégballonokGázballonokRozier-ballonokLéghajókMagyar ballonok


FAI homepage

Léghajók
Utolsó frissítés: 2005-04-03
       

Az első sikeres léghajó terveit a magyar származású Schwarz Dávid készítette. Az ő terveit vásárolta meg Ferdinand von Zeppelin, aki híressé tette a léghajózást a világon. A róla elnevezett léghajótípusok voltak az első kereskedelmi személyszállító repülőeszközök. Abban az időben csak hidrogént használtak a léghajók feltöltésére, ami nagyon tűz- és robbanásveszélyes. Emlékezetes a Hindenburg katasztrófája, ami megtörte a léghajók sikeres pályáját.

Léghajóknak több alosztálya is, azaz típusa van. A levegőnél könnyebb gázzal töltött léghajók mellett hőléghajók is léteznek. Ezeknél a felhajtóerőt, a hőlégballonokhoz hasonlóan, kizárólag a meleg levegő adja. Ha egy hőlégballonra egy motort szerelünk egy légcsavarral, akkor már a hőléghajónak hívjuk. Lent látható két különböző hőléghajó. Egy korai próbálkozás a magyar hőlégballonozás hőskorából és egy korszerű, angol gyártmányú.

A gázzal töltött léghajók néhány változatát a jobb oldali képen láthatod. Magyarországon eddig csak hőléghajót lajstromoztak. Egyéb léghajók csak "vendégségben" jártak nálunk, aminek az oka a nagyon magas üzemeltetési költség.

Különböző szerkezetű léghajók
Különböző szerkezetű léghajók
       
Egy magyar gyártású hőléghajó
Egy korszerű hőléghajó
Egy magyar gyártású hőléghajó
Egy korszerű hőléghajó
       
       
       
       

 

Hot Air Ballooning