KezőlapTörténelemBallonokBallonosokVersenyekErdményekDokomentumokMeteo
UK flag Minden a magyar ballonozásról...

Ballonok osztályozásaHőlégballonokGázballonokRozier-ballonokLéghajókMagyar ballonok


FAI homepage

Gázballonok
Utolsó frissítés: 2006-12-01
 
Jacques Alexandre Césare Charles
Jacques A. C. Charles

A gázballon egy szabad ballon, ami nem rendelkezik repülés közbeni fűtési lehetőséggel és a felhajtóerejét egy a levegőnél könnyebb gáz adja, ami egy nem túlnyomás alatt lévő kupolában van.

Az első két ember, aki gázballonnal repült Jacques Alexandre Césare Charles és Ain Roberts. Charles volt. akiről a gázballont sok helyen ma is "La Charli're"-nek hívják. Mindez 11 nappal Pilatre de Rozier repülése után történt, aki elsőként emelkedett fel a Montgolfier testvérek hőlégballonjával, ami az első embert is szállító repülő eszköz volt.

 


A gázballonokba egy a levegőnél könnyebb gázt töltenek (pl. hidrogén, hélium vagy ammónia), aminek a felhajtóereje magasba emeli. A passzív emelőerőt biztosító gáz napsütésre átmelegszik és ellenőrizetlenül emelkedik kezd, é jszaka lehűl, csökken a felhajtóereje és a ballon süllyedni fog. A levegőben nincs lehetőség az utántöltésre, ezért ballasztként homokzsákokat visznek magukkal. Emelkedni úgy tudnak, hogy elszórnak a homokból, süllyedni pedig a gáz kiengedésével lehet.

La Charliere
Jacques Charles és Ain Roberts Párizs fölé emelkedik a hidrogénnel töltött "La Charli're" ballonnal 1783. december 1-én

 

Hálós gázballon
A képen feltöltés alatt lévő gázballon az eredeti elvek alapján működő "hálós ballon", amikor a kupola körül egy háló van, amire feltöltéskor ráaggatják a homokzsákokat és utána felfüggesztik a rá a kosarat is. Az újabb típusú gázballonokon a tartóhevedereket, a hőlégballonokéhoz hasonlóan, a kupolához rögzítették és a ballaszt a kosárra kerül már a feltöltéskor is.
Hálós gázballon
       
 
       
       

 

Hot Air Ballooning