KezőlapTörténelemBallonokBallonosokVersenyekErdményekDokomentumokMeteo
UK flag Minden a magyar ballonozásról...

VersenyekrőlBallonverseny feladatokHőlégallon Nemzeti BajnokságokBallonos Minősítő VersenyekBallontalálkozókBallonos versenynaptár


FAI homepage

Mi a versenyzés lényege, hogyan értékelik?
Utolsó frissítés: 2005-03-31
 
A ballonversenyeknek három fő célkitűzése a van: 1. a rendezvény legjobb pilótájának meghatározása; 2. a pilóták és légijárműveik versengésével a ballonozás fejlődésének elősegítése; 3. a ballonosok közötti barátság elmélyítése. A verseny során feladatokat kell teljesíteni, amit a repülések előtt a Versenyigazgató hirdet ki az eligazításokon. Egy-egy repülés során egy vagy több feladatot is előírhat. A versenyfeladatokat a versenyszabályzatban részletezték, de itt találsz magyarázatokat róluk.
Legjobb az a versenyző lesz, aki a verseny végén a legmagasabb összesített pontszámmal rendelkezik. Általában a sportverseny értékeléséhez és a győztes pilóta kihirdetéséhez, legálabb három feladatot kell teljesíteni nem kevesebb, mint két különböző felszállásból. A versenyzők eredményét a feladatokban elért teljesítményük alapján számítják ki, Az eredményeket méterben, négyzetkilométerben, percben vagy fokban adják meg, két tizedes jegy pontossággal. A versenyzők pontszáma a megfelelő képletek alkalmazásával az eredményekből kerül kiszámításra, az adott feladatokra vonatkozó szabályok szerint, a teljesítmények alapján. Minden feladat után a versenyzőket a következő csoportokba sorolják:
A CSOPORT: Azok a versenyzők, akinek eredményét lemérték vagy megfelelő szabály alapján megbecsülték.
B CSOPORT: Versenyzők, akik repültek, de eredményt nem értek el.
C CSOPORT: Azoknak a versenyzőknek, akiknek nincs érvényes felszállásuk, vagy a versenyből kizárták. Nekik minden pontszámuk nulla lesz.
Az elért eredménye alapján minden versenyző pontokat kap. A legjobb eredmény 1000 pontot ér. Az eredmények jobbik fele, teljesítményük arányában 1000 és kb. 500 pont közötti pontszámot ér, a rosszabbik fele, kb. 500 és 0 pont közötti pontszámot ér a rangsorolásban elfoglalt helyzete alapján.
A versenyek lebonyolítását a versenybíróság felügyeli a Versenyigazgató irányításával. Minden csapat mellé minden felszálláskor más-más obszervert (megfigyelőt) osztanak be, akik a versenybíróság tagjai és a feladatok végrehajtását ellenőrzik és részt vesznek az eredmények rögzítésében.
 

 

       
       
       
       

 

Hot Air Ballooning